Mit jelentenek az összetevők a termékek hátoldalán?

Sokszor halljuk a különböző termékek reklámjaiban, hogy környezetbarát, növényi eredetű meg hipoallergén.
Ezek a tulajdonságok manapság rendkívül trendinek számítanak és bármit eladhatnak velük nekünk úgy,  hogy igazából bele sem gondolunk, hogy mi van pontosan a szavak mögött,  vagyis nem nézzük meg az összetevőket.  Igazából ha rá is nézünk ezeknek a takarító és mosószereknek a hátoldalára, ugyanúgy nem értjük az összetevők listáját, mint bármely másik hagyományos terméknél. Ezért elkezdtem kutakodni és összegyűjteni, hogy melyik összetevő mit jelent.

Felületaktív anyagok (anionos tenzidek)

Az egyik természetes nemionos felületaktív anyagot a szaponint, a mosódió tartalmazza.  Ezeket gyakran használják szappanokban, mosószerekben, fogkrémekben, tusfürdőkben stb. A mosás során növelik a víz nedvesítőképességét, javítják az egyenletes eloszlását, valamint képesek leoldani a szennyeződéseket a különböző felületekről. Kisebb-nagyobb mértékben segítik a habzást is.
További növényi eredetű felületaktív anyagok a Coco glucoside - kókuszolajból és gyümölcscukorból származó, nemionos felületaktív anyag , a Decyl glucoside - kókuszolajból és cukorból készült nemionos tenzid. Jól habzik, mégis kíméletes a bőrhöz, Glyceryl Cocoate - kókuszolajból és glicerinből előállított növényi eredetű tenzid és emulgeálószer, Kókusz tenzid - kókuszolajból származik. Az érzékeny bőr is jól tolerálja, ezért felnőttek és gyermekek számára készülő termékekbe egyaránt tehető , Lamesoft - kókusz- és napraforgóolajból állítják elő, Lauryl glucoside - kókusz- és kukoricaolajból származó nemionos felületaktív anyag, sűrítő, emulgeáló hatással, Plantapon SF - kókusz- és kukoricaolajból előállított tenzidek és glicerin keveréke. Kíméletes a bőrhöz, gyengéden tisztít, megfelelően habzik és kellemes bőrérzetet biztosít, Planet SCI - Kókuszolajból származó, anionos, mégis bőrkímélő, szilárd tenzid, ami főként szilárd samponok és tustömbök készítésére használható, SCS - Bio és natúr kozmetikumokba is engedélyezett, kókuszolajból származó, szilárd anionos tenzid, ami elsősorban szilárd samponok összetevője, Spume-DC - Gyengéden tisztító, enyhén habzó, növényi eredetű (kókuszból készülő) felületaktív anyag. Főként babakozmetikumokban, fürdetőkben és könnymentes samponokban alkalmazzák, Tegosoft - kókuszolajból és cukorból készülő bőrbarát, kevésbé habzó felületaktív anyag. Főként babaápolási termékekbe, samponokba, tusfürdőkbe, intim mosakodókba, arclemosókba ajánlott a felhasználása.

Citromsav

Élelmiszerekben elsősorban antioxidásként, savanyúságot-szabályozó anyagként, valamint ízesítőszerként alkalmazzák. Az összetevők listáján gyakran láthatjuk E330 néven. Gyümölcsös ételek esetén késlelteti a gyümölcsök oxigén hatására történő elszíneződését. Napi maximum beviteli mennyisége nincs maximálva. Nincs semmiféle rákkeltő hatása. A háztartásban kiválóan alkalmazható vízkőoldásra, így konyhai, fürdőszobai takarítószerekben és vízkőoldószerekben fordul elő. Használjuk sütéshez, főzéshez is.

Dehydroacetic Acid
Tartósítószer, másnéven dehidro-ecetsav.

Benzoik acid

Benzoesav, tartósítószer. A benzoesav és sói az esetlegesen az élelmiszerbe került penészgombák, élesztőgombák, és egyes baktériumok szaporodását akadályozzák meg. A benzoesavat a XIV. században fedezték fel, Styrax nemzetségbeli növényekből száraz desztillációval állították elő.
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Benzoesav



Phenoxyethanol
Tartósítószer. Az egyik leggyakrabban használt, kés a legkevésbé irritáló hatású. Természetesen körülmények között például a zöld teában található meg.



Nos nagyjából ennyi! Leírtam minden összetevőt, amiket a hátoldalon találtam. Nem is volt sok, ugye?

Ha kíváncsiak vagytok valamelyik termék összetevőire csak írjatok rám és kiderítem mi micsoda.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Mosható intimbetét - ez most komoly?

Mosipelusok, avagy a legkedvencebb kedvenc témám :D

Élet az öblítők után, avagy mivel mossak?